De bekerfinale in Argentinië tussen Boca en Racing  was tot en met de 90ste minuut een normale wedstrijd. Weliswaar had de scheidsrechter van beide ploegen een speler uit het veld gestuurd maar voor Argentijnse begrippen is dit normaal. Omdat de eindstand 1-1 was, moest er verlengd worden en in die verlenging begon het feest!

Boca speler Valera kreeg zijn tweede gele kaart dus rood, maar het bleef nog relatief sportief. Dat veranderde toen Racing speler Alcaraz vlak voor tijd het winnende doelpunt maakte en dat op provocerende wijze vierde. Diverse spelers van Boca reageerden als door een adder gebeten waardoor spelers van beide ploegen met elkaar slaags raakten.

De scheidsrechter gaf geen 2 gele kaarten verdeeld over de partijen maar hij gaf maar liefst 8 rode kaarten uit. 5 voor Boca en 3 voor Racing. Totaal gaf de scheidsrechter 10 rode kaarten en dan is het een prestatie wanneer de administratie hiervan goed wordt bijgehouden. Op het moment van schrijven vermoeden wij dat de scheidsrechter nog steeds bezig is met het invullen van alle strafformulieren. Nu denkt u misschien dat dit een recordaantal rode kaarten is. Immers een team mag niet met minder dan 7 spelers verder spelen.

Maar als u dat denkt, zit u mis. Want in 2012 werd in Paraquay een wedstrijd gespeeld waarbij maar liefst 36 rode kaarten werden uitgedeeld. Bij de wedstrijd tussen de junioren van Libertad en Teniente Farina stuurde de scheidsrechter vlak voor het einde 2 vechtende spelers van het veld met een rode kaart. Vervolgens deed de rest van de spelers mee aan het gevecht en moest het arbitrale trio in paniek de kleedkamer in … Op het wedstrijdformulier vulden ze toen maar voor alle spelers een rode kaart in.

In Nederland zijn wij met voorgaande vergeleken maar amateurs. Bij de opstootjes tussen Ajax en PSV afgelopen weekend blijft het enkel bij duwen en trekken. Een beetje alsof je naar een bokswedstrijd aan het kijken bent, waarbij de slechte speler alleen maar probeert zijn tegenstander te knuffelen, zodat die geen klappen kan uitdelen. Alleen een oefenwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Brazilië in 1999 krijgt een eervolle vermelding omdat er toen 5 rode kaarten vielen. Uiteraard heeft niemand minder dan Hans Kraay Jr het record in handen van de snelst ontvangen rode kaart ooit die hij ontving na 29 seconden.

Joey van den Berg heeft de twijfelachtige eer dat hij recordhouder rode kaarten in de eredivisie is met 7 stuks. Daarmee kan hij nog niet in de schaduw treden van Sergio Ramos die er in zijn carrière al 26 verzamelde. Daarmee is hij waarschijnlijk  de best betaalde speler per wedstrijd want hij heeft veel wedstrijden geschorst op de tribune gezeten.

Ramos is Europees recordhouder maar uiteraard is er in Zuid-Amerika iemand met een veel hoger aantal rode kaarten. De Colombiaan Bedoya heeft 46 rode kaarten gehaald en dat is een geweldige prestatie want als hij 100 wedstrijden geschorst is geweest dan hield hij maar weinig wedstrijden over om dit record te realiseren. Wij vermoeden dat als deze speler op het wedstrijdformulier staat, dat de scheidsrechter hem alvast noteert bij de rode kaarten. Op die manier hoeft hij alleen de minuut nog maar te noteren en de reden.