PSV heeft in de eredivisie de meeste doelpunten voor en de minste tegen. Dat klinkt misschien wel logisch, maar dat is het niet. Je geeft nu eenmaal makkelijker een doelpuntje weg als je ruim voorstaat dan bij een kleine voorsprong.

In de eerste divisie verslaat Cambuur op het gebied van doelpunten voor en tegen alles en iedereen: ze hebben met 34 doelpunten voor en 27 tegen het vaakst gescoord en op Jong Ajax na de meeste tegendoelpunten! De tactiek van de Friezen is kennelijk dat alles op de aanval wordt gespeeld; afgelopen maandag kreeg Flop Oss er maar liefst acht om de oren. In totaal zijn dat 61 doelpunten in 13 wedstrijden; dat is ongekend, maar met een positief saldo van slechts 7 doelpunten staan ze daarmee nog maar net in het linker rijtje.

De Graafschap heeft minder dan de helft van de doelpunten van Cambuur gescoord en hun doelsaldo is nul, maar de Superboeren staan wel vijfde. Eerlijk is eerlijk, die hebben zich misschien ook wel gesteund gevoeld, merkende dat er in het gehele land nog steeds automobilisten rondrijden die zakdoeken in of aan hun auto’s ophangen.

Wij van Boerenverstand vroegen ons af hoe de verkiezingen zouden verlopen als iedereen een voor- en een tegenstem zou mogen uitbrengen, als de winnaar die partij is met het meest positieve stemsaldo. Dat zou toch een enorm tactisch spel worden, doordat genoeg kiezers over veel meer partijen negatief denken dan positief. PVDA, GL en VVD zullen vast vaak wederzijds stemmen en dan is het maar de vraag wat dat met het stemsaldo doet. Wij kwamen er ook niet uit en daarom hebben wij á la Maurice de Hond een enquête gehouden.

Hoewel we een zeer gemengd gezelschap hebben gevraagd, van hoogleraar tot politicus en van eerlijke scheidsrechters tot ex-bankmedewerkers, was de uitslag vrij eensgezind: Omtzigt op een, twee en drie met 33 stemmen en verder nog een enkele stem voor de SP en het CDA (ja, die bestaan beiden ook nog) en voor Baudet, van iemand die kennelijk dacht dat het om de meeste stemmen tegen ging. Die heeft waarschijnlijk een klap van de molen (of paraplu) gehad.

De Partij van de Dieren werd als enige naast Omtzigt vaker dan één keer genoemd: het argument was dat zij met de dieren maar één programmapunt hebben en dus geen tegen stemmen zullen krijgen.
Voor PVDA/GL (een stem) zou dit overigens een zeer gevaarlijke stemprocedure zijn: de kans is namelijk heel groot dan hun lijsttrekker uit ijdelheid dan twee keer op zichzelf zal stemmen. Zeg maar met de ‘Franse’ slag, maar dan anders…