De rode kaart voor Groningen tegen Feyenoord hield de gemoederen nog al bezig dit weekend en maakte ook weer duidelijk hoe ontzettend slecht de voetballers, analisten en commentatoren de spelregels kennen. De algemene conclusie is dat niemand het ook maar ergens met elkaar eens was, zelfs beide auteurs van Boerenverstand niet.
De media is sowieso niet te vertrouwen: vandaag het bewijs op Teletekst: Liverpool-Manchester Utd 7-0; moet dat niet omgekeerd zijn?
Velen riepen dat het geen geel kon zijn, omdat de bal nog in het spel was. Dat klopt natuurlijk niet. Als een keeper de bal heeft en deze opzettelijk keihard tegen de scheidsrechter schiet, krijgt deze doelman uiteraard rood (als de scheidsrechter daartoe nog in staat is), ook als de bal in het spel is. Onlangs gebeurde bij Manchester tegen Barcelona bij Frenkie de Jong ongeveer hetzelfde en dat werd ook (terecht?) bestraft met geel.
Het was geen opzet volgens sommigen, omdat een speler van Groningen op voetbalgebied niet de capaciteiten heeft om ook maar iets bewust te doen. Dat klopt natuurlijk, maar daar kan de scheidsrechter geen rekening mee houden. Alhoewel… de verklaring van Joey Kooy was dat hij vond dat het ‘bewust onsportief gedrag’ was. Dus niet kunnen beoordelen of de bal bewust gespeeld wordt, maar wel kunnen beoordelen dat het bewust onsportief zou zijn? Daar kan je vraagtekens bij zetten.
Er werd ook gesteld dat de assistent-scheidsrechter voor een ingooi vlagde en dat die het dus geen overtreding vond en dat daarom geen geel gegeven kon worden. Ook dat is onjuist, want de scheidsrechter beslist en bovendien vlagde de assistent volgens Henk niet voor een ingooi: hij was zo vriendelijk de speler alvast de weg naar de kleedkamer te wijzen. Ik denk daar net iets anders over.
Spelregeltechnisch had er overigens hervat moet worden met een directe vrije trap en niet met een ingooi en dat is maar een detail, al zal de strafcommissie van de KNVB dit wel weer aangrijpen om de speler vrij te spreken, want die spreekt tegenwoordig iedereen vrij.
Ronald de Boer vond het wel geel, maar geen rood omdat hij vond dat de eerste gele kaart ten onrechte was en Frank de Boer zei dat je alleen maar rood kunt krijgen als je twee gele kaarten krijgt in een helft. Wij vermoeden dat de De Boertjes vaak op het veld mochten blijven staan, doordat er sprake was van persoonsverwisseling. De tweede gele kaart ging dan gewoon naar broerlief en beiden konden lekker door voetballen.
Maar liefst 97 procent van de Ajax- en PSV-supporters vond het geen geel. Daarentegen vond 95 procent van de aanhang van Exelsior en Emmen het wel rood. De geraadpleegde Cambuur-supporters interesseerde het niet. Zij waren met hun gedachten bij de wedstrijd tegen GAE.
Conclusies: De Groningers zijn deze week door Den Haag erkend als slachtoffers van aardgaswinning, maar moeten nu juist extra gas geven om in de eredivisie te blijven.