De eerste prijs van onze WK-poule is een prijs die de winnaar mag besteden aan een goed doel, dat leek ons passend gelet op de gehele situatie in Qatar en de energiearmoede in ons eigen land. Over de stand in onze poule ditmaal niets, we beperken ons als mannen ertoe dat we verwachten dat de winnares een passende bestemming voor haar prijs zal weten te vinden.

Ons voorbeeld wordt door velen opgevolgd en dat zijn de mensen die de energiecompensatie van 190 euro die ze zelf niet nodig hebben schenken aan een goed doel of aan mensen in financiële nood. En dat is heel hard nodig vooral voor mensen die weinig te besteden hebben in een slecht geïsoleerd huis. Ook wat dat betreft is de tegenstelling met Qatar enorm waar alle stadions airco gekoeld worden alsof het niets kost.

En mensen die die 190 euro weggeven, doen dat vaak aan voedselbanken of aan individuen die het hard nodig hebben. In Hoorn schonk een onbekend persoon biljetten van 50 euro uit aan mensen in de rij voor een Voedselbank. Onze premier schenkt zijn 190 euro aan de Stichting Egelopvang in Den Haag…

Daarmee geeft hij blijk van weinig inzicht in de financiële positie van de gewone man. Helemaal, omdat hij ook nog zei dat “ministers die nu veel minder verdienen dan in hun vorige baan, misschien wel blij zijn met die 190 euro”. De oudere jeugd herinnert zich het kwartje van Kok nog wel. Qua koopkracht is de €190,- ongeveer gelijk aan het Kwartje van Kok destijds, dus beschouwen wij dit eenmalige bedrag als het Q(at)artje van Rutte.

Lilliane Ploumen van de PVDA vertelde onlangs op tv dat de gewone loodgieter zijn rekeningen niet meer kan betalen, terwijl wij weten dat de gewone man de loodgieter niet meer kan betalen. Met dit soort voorbeelden zien we dat we worden geregeerd door mensen die geen enkele binding meer hebben met de samenleving, net zoals de FIFA-bobo’s zich vervreemd hebben van de voetbalwereld.

Het is maar goed dat Rutte niet in onze poule meedoet… schenken aan egels! Welgemeend advies van Boerenverstand aan hem: schenk niet aan egels, maar aan de Haagse ezels als je dieren toch al boven mensen verkiest. Als zij zo doorgaan als nu, zijn ze binnenkort namelijk ook weer ‘de gewone man’…