Robbie Williams is een geweldige zanger. De film over hem op Netflix is een aanrader, vele vrouwen zijn idolaat van hem en wie de naam Williams noemt, denkt enkel aan hem, tenzij je een enorme Formule 1-fan bent.

Daar komt waarschijnlijk verandering in want Robbie heeft concurrentie gekregen van Ronwen Williams, de doelman van Zuid-Afrika. Op sportgebied kennen we van Zuid-Afrika alleen maar de Springbokken (voor de niet-kenners: het nationale rugbyteam), maar bij de Afrika-cup bleek dat ze ook kunnen voetballen. Tegen het altijd sterke Kaapverdië sleepten ze na verlenging een doelpuntloos gelijkspel uit het vuur en daarna volgde dus de strafschoppenserie.

Normaalgesproken is dit bij twee missers wel beslist, maar in Afrika is alles anders. Ronwen stopte maar liefst vier (!) van de vijf penalty’s en dat is een geweldige prestatie, waardoor het sympathieke Zuid Afrika de halve finale heeft bereikt. Frank Boeijen zong er in 1984 al over, in een iets andere contekst (29 februari staat hij overigens in de Deventer Schouwburg, er schijnen nog enkele laatste kaarten beschikbaar te zijn voor zijn theatertournee, maar dat terzijde).

Dat er ook een speler van FC Groningen (Duarte) een strafschop mistte, maakt zijn prestatie wel iets minder, maar 80 procent van de strafschoppen stoppen blijft bijzonder. Te meer, omdat ze werden ook echt gestopt en niet naast, over of op het houtwerk geschoten.

Het is geen record voor deze Williams: bij de wedstrijd tussen Bedlinton Terriërs en Washington AFC (toch echt beiden uit Engeland) stopten de keepers respectievelijk zes en zeven strafschoppen, maar daar hadden ze ook veel meer kans voor: er waren daar 54 strafschoppen nodig om tot een winnaar te komen.

Woensdag om 18.00 uur is de halve finale tussen Nigeria en Zuid-Afrika: als u thuis geen ruzie wilt vanwege het vele kijken naar voetbal, dan is ons advies om pas om 20.00 uur in te schakelen. Dan kijkt u eerst naar Robbie met Take That en ziet u daarna Ronwen met Get That. Ongeacht of u dat met of zonder uw partner doet, wensen wij van Boerenverstand u een genoeglijke avond!