Het nieuwe seizoen begint alweer, maar wij moeten nog even afrekenen met het vorige. Het opmaken van de ranglijst van onze prijsvraag was voorwaar geen sinecure. Het voorspellen vaan het aantal tegendoelpunten en de eindrangschikking evenmin.

Was het tellen al een hele klus; daarna stonden de problemen pas echt en dat is onze eigen schuld, want we waren niet duidelijk in ons reglement. Er stond in de spelregels wel vermeld hoe er (straf)punten behaald konden worden, maar niet hoe de eindstand bepaald zou worden en dat was des te lastiger toen bleek dat wij bij onze vereniging misschien wel een potje kunnen fluiten of vlaggen, maar voorspellen aan niemand besteed was, want iedereen eindigde in de min. Op zich niet erg, maar wie wint er dan: degene met de meeste of de minste strafpunten?

Goede raad is duur en daarom onze minister van financiën gevraagd en die gaf het verlossende antwoord. Zij zei: “Ik streef altijd naar een zo laag mogelijk begrotingstekort en als dat negatief uitvalt, dan is negatief 500 veel beter dan negatief 100. Dus we zijn eruit: degene met de meeste strafpunten wint.

Groningen kreeg overigens de meeste doelpunten tegen, maar dat is slechts een detail, want daar behaalde niemand een bonus mee. Het enige wat natuurlijk telt, is de eindstand en laten we onderaan beginnen.

Finn van Schalkwijk laat zien veel van zijn vader weg te hebben. Met maar 164 strafpunten is hij met afstand heel knap laatste geworden. Hij had de tegendoelpunten van Go Ahead Eagles als enige juist voorspeld, wat 100 strafpunten scheelde. Hij miste nog eens 100 strafpunten, omdat hij maar liefst zes ploegen op de juiste plaats op de eindranglijst had voorspeld en verder zat hij er nooit ver naast. Een knappe prestatie, maar daar heb je in deze Boerenverstandpoule dus niets aan, tenzij je op de poedelprijs aast…
Voor Finn dus de rode lantaarn en daar zullen Dick Toorneman (die zijn best deed door te voorspellen dat Ajax de meeste tegendoelpunten zou krijgen) en de vader van Finn niet blij mee zijn, want zij eindigden op eerbiedige afstand met maar respectievelijk 267 en 292 punten als 2e en 3e van onderen.

Bovenin was het veel spannender en we zijn blij met een top 3 waar we mee tevoorschijn kunnen komen. Met 698 strafpunten was Pascal Smeenk de beste, een knappe prestatie want dat zijn ruim vier keer zoveel strafpunten als de poedelprijs. Pascal zat er het verst naast bij de tegendoelpunten van de Eagles, voorspelde Groningen in de subtop, had RKC als degradant en dacht ook dat Vitesse de meeste tegendoelpunten zou incasseren. Dat leidde dus tot zijn gigantische puntenaantal.
Wij feliciteren Pascal van harte en dat geldt ook Paul Haarman en Han Marsman die Pascal op de voet volgden, ook vrijwel alles verkeerd hadden, maar bij de Eagles net te weinig strafpunten scoorden om voor de toppositie in aanmerking te komen.

Vanwege de bar slechte voorspellingen hebben we het prijzengeld drastisch verlaagd en krijgt onze penningmeester het verschil. Gelukkig is het vanavond het openingsbal, wat net als de loting voor de Champions League een veelbelovend evenement is. En net als bij de openingsavond geldt: een nieuw seizoen, nieuwe kansen. Onze nieuwe prijsvraag is betrekkelijk simpel, met maar één vraag: welke ploeg krijgt het snelste een doelpunt tegen? Vermeld die ploeg en ook tegen welke tegenstander dat gebeurt en na hoeveel minuten en seconden. Zo eenvoudig is het.
Het gaat om geldige doelpunten en het moment dat de bal geheel over de lijn is, is van kracht, dus als de VAR er vijf minuten over doet om het doelpunt goed te keuren, dan telt niet het moment van goedkeuring, maar het moment van scoren. En voor de volledigheid: we starten de eerst volgende competitieronde, dus alle wedstrijden die in augustus gespeeld zijn, tellen niet mee, dan heeft iedereen weer even veel kans.

Zoals u van ons gewend bent, kunt u weer mooie prijzen winnen. We wensen u succes en hopen op een mooi en verrassend voetbalseizoen, zodat we weer geregeld iets hebben waar (niet) over naar huis te schrijven is…