Nederland tegen België was slaapverwekkend saai. Als u de wedstrijd heeft uitgekeken, dan bent u een uitzondering, want kijken naar groeiend gras is interessanter. Voorspelbaar was het commentaar na afloop van Louis: “We hebben onder ons kunnen gespeeld, maar wel gewonnen van een sterke tegenstander.” Alsof een scheidsrechter na afloop zegt: “Ik had mijn dag niet maar gelukkig wist ik na afloop de eindstand nog wel.”

Wij van Boerenverstand hebben onderzocht of er nog wedstrijden zijn gespeeld waar nog minder gebeurde dan afgelopen zondag. En met hulp van Roy Westenberg (dank!) is dit zowaar gelukt!
We moeten dan naar wedstrijden die in een gelijkspel eindigden. En dan bedoelen we niet de wedstrijd RKC tegen Twente uit 1991 die in een spectaculaire 6-6 eindigde.

PSV is Europees kampioen gelijkspelen. Zij wonnen de Europacup in 1987-1988 terwijl ze vanaf de kwartfinale geen wedstrijd meer wonnen! Dat is met minimale inspanning het maximale rendement halen. In het voetbal zeg maar de spaarlamp uitvinden terwijl die nog bestaat.

Maar terug naar onze vraag: in welke wedstrijd gebeurende echt niets? Volgens Roy moeten we dan naar de wedstrijden met salonremise, ofwel potjes waarbij beide ploegen belang hebben bij een gelijkspel. PEC- Zwolle tegen Volendam in 1988 was zo’n potje, zie fragmenten hieronder.

https://nos.nl/video/2333299-salonremise-pec-zwolle-fc-volendam-in-1988-schandalige-en-genante-vertoning

Beide ploegen bleven door dit resultaat in de eredivisie. Uw columnisten hadden samen met Roy deze wedstrijd foutloos kunnen leiden, want de scheidsrechter hoefde maar vier keer te fluiten: tweemaal voor beginsignaal en idem voor eindsignaal. De rapporteur van de scheidsrechter was snel klaar met zijn verslag: Scheidsrechter floot luid en duidelijk, maar zag vanmiddag geen enkele overtreding.

Wedstrijden met een salonremise waren ook de interlands tussen Ivoorkust en Kameroen “de schande van Abidjan” en nog bekender is “het bedrog van Gyon” uit 1982 toen Algerije werd uitgeschakeld, omdat Duitsland en Oostenrijk het op een akkoordje hadden gegooid. De supporters van Ivoorkust waren na de wedstrijd precies een minuut blij, waarna er vanwege de wanvertoning rellen uitbreken.
Qua effectieve speeltijd scoorden beide wedstrijden overigens optimaal.

Kameroen kreeg trouwens een koekje van eigen deeg toen het in 1982 met alleen gelijke spelen wel werd uitgeschakeld in de eerste ronde van het WK. En die uitschakeling was kostbaar, want Italië zat ook in die poule, speelde ook alles gelijk en werd uiteindelijk wereldkampioen! Dit soort wantoestanden kunnen we natuurlijk simpel voorkomen door bij een gelijkspel strafschoppen te laten nemen; dan valt er nog iets te beleven. De winnaar krijgt dan een punt extra en dat is nog eerlijker ook, want dan zijn er iedere wedstrijd drie punten te verdelen.

Met deze nieuwe regel en zou Cillessen met NEC bijna bovenaan hebben kunnen staan door tot dusverre maar liefst vijf gelijke spelen van de zeven gespeelde wedstrijden. En … we begrijpen nu ook dat knotsgekke, idiote gedoe van Louis met zijn keepers om op strafschoppen te oefenen. Hij zou zelf zeggen als dit wordt ingevoerd: “Mijn tijd is nog niet geweest, maar ik was mijn tijd ver vooruit.”