Afgelopen weekend werden er in verschillende landen de nodige finales gespeeld.

De Griekse voetbalbond had voor de bekerfinale de Française Stéphanie Frappart uitgekozen. Waarschijnlijk met het idee dat de 41-jarige dame de altijd heethoofdige Griekse voetballers op andere gedachten zou kunnen brengen. Maar toen zij binnen zes minuten twee spelers van Aris FC met rood van het veld stuurde en het daardoor ineens 10 tegen 9 werd, ontplofte alles en iedereen bij Aris. Dat waren er gelukkig niet zo veel, doordat de wedstrijd achter gesloten deuren werd gespeeld. Toch moest Frappart rennen voor haar leven toen ze door voorzitter Karypidis na afloop werd achtervolgd (en dat was niet om haar een huwelijksaanzoek te doen). Deze zoveelste ontspoorde wedstrijd kon wel eens het einde van het Griekse voetbal betekenen.

In Frapparts thuisland hadden de supporters van Parijs en Lyon al voor de bekerfinale oorlog met elkaar. Knokpartijen op de snelweg en in brand gestoken bussen waren het gevolg.

In België had de arbitrage het ook zwaar: bij de derby Cercle tegen Club Brugge had Club aan een gelijkspel genoeg. Cercle dacht in de slotfase op voorsprong te komen maar er was grote twijfel of de bal de doellijn gepasseerd was. Dat was wel het geval dus iedereen dacht dat het een doelpunt was. Maar het doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. Wij hebben vier experts gevraagd en die vonden het allemaal terecht: maar ondanks ons boerenverstand zijn wij niet in staat om u uit te leggen waarom; kijkt u zelf de beelden na op internet.

Rene Hake kon het wel prima uitleggen aan de vierde man toen scheidsrechter Bas Nijhuis in de slotfase uit tegen NEC floot voor buitenspel na een doelschop. Rene is niet alleen een prima trainer, maar kent dus ook de spelregels. Onze welgemeende advies aan Bas: neem voorlopig niet meer plaats bij de heren van Vandaag Inside.

Er zijn dit seizoen wedstrijden gestaakt, omdat er één plastic beker op het veld werd gegooid. De arbitrage was heel consequent, net als toen de zes seconden-regeling voor de keepers werd ingevoerd. Maar in dit weekend werd bij Excelsior het veld in brand gestoken en in Utrecht werden er meer bekers op het veld gegooid dan bij alle (tijdelijk) gestaakte wedstrijden tezamen.
Tot overmaat van ramp werd ook nog een Eagles-speler op het achterhoofd geraakt: de Utrecht supporters gaven hiermee overigens wel aan dat ze beter kunnen richten dan de aanvallers van de plaatselijke FC. De vraag blijft wat erger is: dat deze wedstrijden niet werden gestaakt of de niet gegeven pimpel-paarse kaart bij Emmen tegen NAC?

Het gehele voetbal is aan vakantie toe. De enigen die werkelijk vakantie verdienen, zijn de spelers en staf van Go Ahead Eagles, onze welgemeende felicitatie voor deze fantastische prestatie!