Energieprijzen die door het dak gaan, inkoopprijzen voor drank die zelfs in een dronken bui niet bedacht kunnen worden en niet te vergeten de bitterballen die door de prijs nu echt bitter smaken; kortom onze penningmeester heeft het moeilijk en dan staat als toppunt van alle ellende ook nog PSV bovenaan… Zou mijn vader nog leven, dan zou hij stampvoetend door de kamer gaan of sikkeneurig zijn gehaktbal wegprakken.

Als we ons dat realiseren, dan is het des te meer te waarderen dat we bij de DSV nog steeds de consumpties ruim onder de twee euro hebben en wij nog gratis kunnen douchen na een vermoeiende training op een herfstachtige donderdagavond, terwijl we reikhalzend verlangen naar de warme gehaktbal, die elke clubavond weer veel te vroeg is uitverkocht. Wat is er toch verkeerd gegaan op de derde woensdag in mei, beter bekend als ‘Gehaktdag’, toen de ministers hun verantwoording aflegden voor het financiële (wan)beleid? Nou ja, verantwoording? We worden tegenwoordig bijna allemaal door de (gehakt)molen gehaald!

Wij van Boerenverstand vroegen ons daarom twee dingen af:
1) Is ‘Prinsjesdag’ niet achterhaald?
2) Hoe kunnen we onze penningmeester helpen zo aan de vooravond van de herfst, met de gure winter in het vooruitzicht?

Deze derde dinsdag van september, die tot nu altijd ‘Prinsjesdag’ werd genoemd, klopt volgens ons al lang niet meer. Niet alleen is onze Prins al enkele jaren koning, maar ook zou de term beter plaatsmaken voor het begrip ‘Gehaktdag’. Niet dat het financiële beleid zo goed verantwoord wordt; nee, integendeel: we gebruiken het begrip ‘Gehaktdag’, omdat we zien hoe er in de begroting en in uw portemonnee wordt gehakt! Vroeger was gehakt gewoon een goedkopere vleesvariant voor wie de biefstuk niet kon betalen. Tegenwoordig weten we wel anders; de DSV-koks weten het wekelijks tot delicatesse te promoveren.

Om onze penningmeester desalniettemin wat meer vet op de botten te bieden, kan iedereen bedenken dat meedoen aan de Rabo-actie helpt en ook dat we in ons clubhuis zuinig aan moeten doen met gas en elektriciteit: laten we onze energie vooral in de training stoppen… We hebben oprecht te doen met de arme zielen van wie de energierekening sneller stijgt dan de temperatuur in de huiskamer.

Wij hebben het volgende bedacht om u te overtuigen dat doneren aan onze vereniging financieel interessant kan zijn: Wij attenderen u er in deze financieel onaantrekkelijke tijd graag op dat 2 euro verschil soms wel duizenden euro’s kan schelen! We bedoelen dan niet dat u 2 euro inzet in Holland Casino (is dat de nieuwe benaming van het Parlement?) of door een lot in de loterij te kopen. Nee, als u onze artikelen over de financiële situatie van profvoetballers na hun carrière nog in gedachten heeft, dan weet u dat dit averechts werkt.

Het is vele malen simpeler om met 2 euro iets te verdienen: in ons onnavolgbare belasting- en toeslagensysteem kan diezelfde 2 euro vermogensverschil namelijk duizenden euro’s aan toeslagen schelen. Dat komt door de ‘harde’ vermogensgrenzen voor de toeslagen.

Als u (met partner) € 120.019,- vermogen hebt, komt u in aanmerking voor de maximale zorgtoeslag, die ruim boven de € 2.000,- kan zijn. Heeft u echter € 120.021,- vermogen, dan krijgt u helemaal niets! U heeft dan namelijk teveel vermogen. Dergelijke ‘harde’ grenzen gelden ook voor de huurtoeslag (hoewel die grens veel lager is) en het kind gebonden budget. Wie die naam bedacht heeft, is vast en zeker medeplichtig in de toeslagenaffaire…
Nog sterker: voor box 3 is het volgend jaar nog veel extremer: daar kan 2 euro verschil maar liefst meer dan € 10.000,- belasting schelen. Dat is heel wat onsjes gehakt en zelfs als trouwe lezer van onze columns zou u aan ons boerenverstand kunnen gaan twijfelen?

Maar mocht u toch denken … de heren zijn af en toe ook serieus en ze konden wel eens gelijk hebben. Èn zit u qua vermogen rond deze grenzen of u hebt veel vermogen voor de komende box 3 belasting, neemt u dan gerust via onze secretaris contact met ons op. Ons advies is uiteraard gratis (wij zijn Sywert van Lienden niet).

Voor een balletje gehakt op de clubavond verlenen wij onze diensten graag. Nóg beter zou het zijn als u 25 procent van de besparing aan onze club doneert; een eenvoudige rekensom leert dat u zelf dan nog 75 procent overhoudt! Zo helpen we onze penningmeester de gure (dure) winter door en keert Gehaktdag terug naar waar het oorspronkelijk hoort: natuurlijk niet op een dinsdag in een koffertje of een glazen koets. Nee, zeker niet!
Waar dan wel? Op de donderdagavond na de training of beter nog: tijdens de klaverjasmarathon op de stamppot!