We hebben allemaal wel een gewenste stand in de eredivisie, een stand die we nooit vergeten (maandje geleden), natuurlijk de echte stand, maar er is ook een stand die alleen tijdens bestuursvergaderingen besproken wordt en dat is ranglijst die de hoogte van de televisie gelden weergeeft. Deze stand ziet u als u op onderstaande link klikt (en nee, wij van Boerenverstand krijgen geen bonus per klik; dat mochten we willen…)

Verdeling tv-gelden Eredivisie 2023/2024

Dat Zwolle 7 ton meer ontvangt dan onze Eagles ligt zeker niet aan het vertoonde spel en de positie op de huidige ranglijst; dat komt natuurlijk, doordat zij langer in de eredivisie spelen. Wat we zien is dat de echte verschillen worden gemaakt vanaf plek 10, dan levert iedere plek hoger al snel een paar ton op. Bij Sparta wordt dan ook steeds gejuicht als Heracles verliest en de uitslag van de onderlinge wedstrijd kan tonnen schelen op de begroting van komend seizoen.

Twente staat relatief laag op de ranglijst, maar echt verrassend is de hoge plek van Vitesse. Zij ontvangen met 5,8 miljoen meer dan de Eagles en Zwolle samen. In de stand op de echte ranglijst is daar weinig van terug te zien; ze bakken er werkelijk helemaal niets van.

Bij het AD vallen de Arnhemmers wel op. Zoals meer media doen, becijferen ze bij ook bij die krant de voetballers in de eredivisie. De tussenstand die het AD publiceerde, was bovenin niet verrassend. Uiteraard geen Ajacied bij de eerste tien; het is niet de Telegraaf.
Jerdi Schouten als nummer één is ook geen surprise; nee voor het ware smuleffect moeten we onderaan de ranglijst kijken. Daar is iets vreemds aan de hand, want de onderste tien plekken worden enkel en alleen ingenomen door spelers van Vitesse, dat daarmee laat zien een wel erg homogene selectie te hebben. Ze zitten aardig op 1 lijn; daar ligt het niet aan…

De slechtste van de slechtsten van de slechtsten is Melle Meulensteen. Zoals de Rode Duivels zeggen: de rode lantaarndrager, ofwel: een molensteen om de nek van alles wat Vitesse een warm hart toedraagt. Ook daar wringt de schoen, want het stadion van de Arnhemmers is grotendeels gevuld met verwende zakenrelaties, die tijdens een derby tegen NEC of op een zonnige zondagmiddag tegen Ajax nog wel willen komen opdraven, maar als Vitesse tegen Fortuna of Excelsior speelt, is het Gelredrama, zoals het stadion momenteel genoemd dreigt te worden, al gauw ‘een brug te ver’…

Het enige wat Vitesse kan redden, is een sterke man. Zolang de motie van wantrouwen nog niet is ingediend, is Rutte nog niet beschikbaar, maar wij hebben wel twee sterke kandidaten uit Turkije. Voorzitter Faruk Koca van Ankaragücü (die scheidsrechter Umut Meler neersloeg) past natuurlijk niet helemaal in een competitie waar een wedstrijd gestaakt wordt als er een plastic bekertje op het veld wordt gegooid.

Wij adviseren daarom voorzitter Sarialioglu van Istanbulspor, die past goed bij de Arnhemmers. De man treedt op en heeft op voorhand al gezag bij de arbitrage. Als het hem niet zint, dan haalt hij zijn spelers gewoon van het veld en ook de financiële zorgen lost hij in mum van tijd op. Ga maar na: hij is voorzitter, trainer en scheidsrechters- begeleider tegelijk; dat zorgt nogal voor een paar flinke bezuinigingen!

Historici zullen blij zijn met zijn komst: er is dan een goede kans op een herhaling van de Slag om Arnhem, iedere veertien dagen sensatie in het Gelredome wat dan gegarandeerd uitverkocht is. Spektakel gegarandeerd en dat wordt heel wat anders dan kijken naar Les Miserables, waar de Vitesseaanhang nu wel een keer op uitgekeken is.