“Als Pasen en Pinksteren op een dag vallen. Kent u die uitdrukking?” Het zou zomaar eens een van de licht moraliserende, filosofische bespiegelingen van Paul Haenen kunnen zijn (alias dominee Gremdaat in Haenen voor de Nacht en later in DWDD).

We moesten er aan denken toen de licentiecommissie van de KNVB hard ingreep door Vitesse maar liefst 18 strafpunten te geven; dat zijn er wel heel veel. Zelfs in de Turkse competitie waar van alles gebeurt wat God (of Allah) verboden heeft, zijn nog maar 6 strafpunten uitgedeeld. De vraag is dan ook hoe de commissie aan die 18 punten is gekomen. Zou Vitesse 18 overtredingen hebben gemaakt of negen of zes die dan respectievelijk met een, twee of drie punten per overtreding zijn bestraft? Of zijn de 18 strafpunten toegekend om daarmee aan te geven dat de Arnhemmers eindelijk eens volwassen moeten worden.

Duidelijk is dat Vitesse de regels al het gehele seizoen heeft overtreden. Om dan vlak voor het einde van de competitie met deze straf te komen, getuigt niet echt van moed. Als ze dit al in januari hadden gedaan, dan zou iedereen meteen over competitievervalsing hebben gesproken, want dan zou Vitesse geen enkele motivatie meer hebben gehad.

De commissie had ook kunnen besluiten dat alle wedstrijden van Vitesse reglementair verloren zijn; dat zou volgens Boerenverstand eerlijker zijn geweest. Excelsior en NEC delen onze mening waarschijnlijk, want die verloren respectievelijk vijf en drie punten tegen de Arnhemmers. Dit zou echt invloed op de stand hebben, want Excelsior zou dan nagenoeg veilig zijn en NEC zou boven Ajax staan.

De ploegen die nu nog tegen Vitesse moeten, hebben geluk. Er is al een kans dat Vitesse niet komt opdraven en dan krijgen we Surinaamse toestanden zoals onze (uitstekende) gastspreker Sander de Brito Roque ons donderdag liet zien: een elftal en arbitraal kwartet komen het veld op, beginsignaal wordt geven en dan maar wachten of de tegenstander nog komt opdraven.

De laatste competitieronde valt dit jaar op 9 mei, 4 dagen na onze nationale Bevrijdingsdag. Vitesse sluit dan de competitie af tegen Ajax, op Hemelvaartsdag. Dat is een symbolische afsluiting van een rampseizoen voor beide clubs; na de ´slag bij Arnhem´ valt Bevrijdingsdag dus dit jaar op Hemelvaart.

Naschrift:
Tijdens de zomerstop zal wellicht blijken dat enkele leden van de licentiecommissie wat aandeeltjes van Ajax hebben: door nu Vitesse zo extreem te straffen, weten ze in ieder geval zeker dat Ajax in Arnhem zal winnen.