Qatar heeft vijftig Nederlandse supporters uitgenodigd om gratis het WK te bezoeken. Als tegenprestatie moeten ze zich over dit toernooi verplicht positief uitlaten en als ze negatieve meldingen op internet zien zijn ze verplicht dat te melden. De pers, Amnesty International en de moralisten onder ons vinden dit zeer verwerpelijk en veroordelen deze supporters.

Wij van en met boerenverstand vragen ons af of dit terecht is. Want laten we nu eens een rijtje maken van wie er nog meer naar Qatar gaan (of steunen) en oordeelt U dan of de felle verwijten gericht aan deze supporters terecht is.

Ronald de Boer is met de Braziliaan Cafu ambassadeur van het WK en dat zijn ze al maanden, en dat zullen ze niet voor niets doen. Radio en tv zullen massaal aanwezig zijn en de journalistiek ook, dat zal wel onder het motto gaan van: “dan kunnen we kritisch berichten over het regime”. Ons kabinet stuurt ook een afvaardiging: morele afschuw uitspreken maar dus wel gaan vanwege economische belangen.

Uiteraard gaat ons voetbalelftal ook: bij ons weten is er geen moment aan een boycot gedacht. De KNVB is wel zo “moedig” om de aanvoerder een speciale “one love” band te laten dragen, uiteraard pas nadat Engeland en Wales dit eerder hadden besloten.

Sites als voetbaltrip.nl bieden reizen aan met prijzen tot 9.000 euro: voor degenen die daarop ingaan geldt dat ze indirect meebetalen aan de kosten van het WK.

De Nederlandse bedrijven die miljoenen verdienden aan de bouw van stadions voor het WK worden niet veroordeeld. Sommigen van hen zijn trots dat ze delen van de stadions weer kunnen hergebruiken alsof je eerst een meertje bewust bevuild en dan meldt dat je de helft van de troep weer heb kunnen opruimen.

Voor zover nu bekend gaan de meeste bedrijven wel adverteren rond het WK maar dan “gericht op Nederland”. Wij zullen nu voor het eerst in ons leven eens goed gaan letten op de inhoud van de reclameblokken rond het WK. Jumbo is al de eerste uitzondering met een walgelijke reclamespot waarin in polonaise lopende bouwvakkers zijn te zien, net alsof je bij een begrafenis carnaval zou vieren.

Maakt U maar een keus wat uiteindelijk het meest verwerpelijk is: bij ons staan die supporters die nu gratis gaan in ieder geval niet bovenaan.

We kunnen beter een gaan kijken naar de echt principiële sporters.  Een echt statement richting WK is tot nu enkel gemaakt door de Australische voetballers: iedere speler sprak zich uit in een videoboodschap tegen de omstandigheden in Qatar. Moedig van deze spelers om dit als eersten te doen (de rest zal ongetwijfeld volgen), die zullen er wel in de eerste ronde uitvliegen want de Sjeik en zijn vrienden zullen daar alles aan doen. De wedstijden van Australië hebben wij al genoteerd in onze agenda….

Wat dit betreft kunnen de voetballers nog heel veel leren van tennisser Djokovic die het record aantal Grand Slams miste omdat hij zich principieel weigerde te vaccineren en daardoor de Australian Open en de US Open niet kon spelen. Hij hield wel voet bij stuk en dat is heel iets anders dan de uiterst magere signalen die de voetbalwereld afgeeft richting het regime in Qatar.