Hoewel wij al in de vakantiemodus waren, belde de KNVB vandaag voor dringend (boerenverstand) advies. Niet voor een reisadvies (wij zouden Frankrijk ontraden hebben), maar voor een dreigende rechtsgang in het amateurvoetbal.

Wat was er aan de hand? In Friesland was de beslissingswedstrijd tussen Hardegarijp en Heerenveense Boys, die maar geen winnaar wilde opleveren. Penalty’s dus; die werden overtuigend gewonnen door Hardegarijp met 9-8.

Groot feest na afloop natuurlijk, maar dat duurde niet lang toen bleek dat de scheidsrechter van dienst een procedurefout had gemaakt. Om de man in kwestie niet met naam en toenaam in deze column te noemen, geven we hem voor het gemak de oer-Friese naam ‘Salomon’. Door een rode kaart stond Hardegarijp met een man meer op het veld en zoals wij DSV’ers allemaal weten, moet je dan eerst vragen wie er geen penalty neemt, zodat het 10 tegen 10 is en dan kan je pas beginnen. Logisch dat dit in Friesland niet was gebeurd, want daar hebben ze meer met het cijfer 11.

Naar goed Fries gebruik, begeeft de KNVB zich nu op glad ijs. De bond wilde de penalty’s graag opnieuw laten nemen. Hardegarijp, met drie advocaten binnen de gelederen, heeft echter al een dagvaarding klaarliggen. Bovendien is van beide ploegen de helft van de spelers al met vakantie, dus het wordt nog een hele klus om een geschikte locatie te vinden voor een correcte penaltyserie: alleen door de penalty’s gelijktijdig in Torremolinos en in Hardegarijp te laten nemen, kan van beide teams een elftal gevormd worden.

U kent ons voldoende om te weten dat wij serieus in zo’n zaak duiken voordat we een advies geven. We hebben scheidsrechter Salomon gesproken en die treft geen enkele blaam. Hij vroeg voor de penaltyserie wie er geen strafschop wilde nemen en toen gingen er zoveel handen omhoog, dat hij er maar met moeite vijf van Hardegarijp kon vinden die hun verantwoordelijkheid durfden te nemen. Ons bereiken ook onbevestigde berichten dat degene die de tiende penalty nam, dezelfde was als die de tweede nam: twee spelers hadden buiten het zicht van Salomon en tegenstander om van shirt gewisseld.

Formeel had de scheidsrechter niet gevraagd wie de elfde penalty niet wilde nemen. Als Rutte op dit soort futiliteiten zou worden afgerekend, dan zou hij al minimaal twintig keer zijn afgetreden en omdat een rechtsgang tegenwoordig minimaal twee jaar duurt, is dat dus ook geen optie.

Het slagveld overziend komen wij tot een nuchter advies: laat beide ploegen volgend seizoen zowel in de tweede als in de derde klasse voetballen, waardoor ze op woensdag, maar ook in het weekend moeten spelen. Gegarandeerd dat zich binnen drie weken een ploeg vrijwillig terugtrekt en dan is het probleem simpel opgelost. Dan is, om het in het Fries te zeggen, de ene ploeg net gepromoveerd en de andere wol. Kortom: een saillant Salomons(v)oordeel.