De verkiezing van Lionel Messi tot voetballer van het jaar is een grote schande. Gelet op zijn (niet) presteren op het veld is dit vergelijkbaar met het niet verkiezen van Max Verstappen tot autocoureur van het jaar, de uitverkiezing van Frans Timmermans als slankste politicus of als men de toren van Pisa kiest als het meeste rechte bouwwerk ter wereld. Als Ajax tot club van het jaar 2023 zou worden gekozen, dan zou dat minder ongeloofwaardig zijn: zij scoorden immers nog twee keer in het bekertoernooi. Bovendien is er meer dan voldoende reuring binnen de club.

Iedereen die ook maar iets van voetbal afweet, had natuurlijk de Noor Haaland gekozen. Los van het achterblijven van zijn prestaties op het voetbalveld had Messi alleen al vanwege zijn nevenactiviteiten niet gekozen mogen worden. Voor 8 miljoen per jaar maakt hij reclame voor de bond van Saoedi Arabië en dat hoge bedrag krijgt hij vooral betaald, omdat hij de aandacht moet afleiden van de belabberde mensenrechten in dat land.

De uitslag van deze verkiezing is niet meer en minder dan een groot gevaar voor het voetbal, want met geld blijkt alles te koop. Wij komen steeds meer in de klauwen van het oliegeld wat geen inspraak duldt, behalve dan van dictators van het type Erdogan. In diens land belandde een Israëlische voetballer in de gevangenis, omdat hij op een armbandje liet zien dat 7 oktober 100 dagen gelden was, iets wat de Turkse First Man kennelijk als een misdrijf beschouwt.

Deze ontwikkelingen zijn ook een heel grote bedreiging voor het damesvoetbal. Als op een volgend FIFA-congres een voorstel wordt ingediend om de dames verplicht met hoofddoek te laten spelen, dan zal dat het halen en zullen we wedstrijden met 22 Etienne Vaessens zien. En dat zal een voorbode zijn op een wereldwijd verbod van damesvoetbal. Niet dat we daar qua niveau wakker van moeten liggen, maar als we als maatschappij nu niet wakker zijn, dan worden we het nooit en zijn we te laat.

Laten we het voorbeeld van Engeland volgen: uittreden uit de FIFA en met eigen Europese waarden en normen een competitie opzetten. Hoewel Europees… Poetin en Erdogan doen dan ook mee, dus laten we ons beperken tot de echt westerse landen. Mooie nieuwe baan voor Mark Rutte: hij wordt voorzitter van deze nieuwe bond en selecteert de landen die in aanmerking komen. Hopelijk wordt Nederland dan wel geselecteerd als we straks het kabinet Wilders hebben; als Rutte Sigrid Kaag om advies vraagt, dan zijn we volledig kansloos.