Een veel besproken moment op het EK was de strafschop en de uitvoering ervan bij de wedstrijd Spanje tegen Kroatië. Wij zagen door de bomen het bos niet meer en raadpleegden daarom de ons bekende experts, 10 in totaal.
Alle tien vonden ze het een strafschop, maar daarmee hield de eensgezindheid ook wel op. De scheidsrechter gaf geel en onze eerste vraag was of de VAR de scheidsrechter naar het scherm had moeten roepen om te bekijken of het geen rood moest zijn: 7 vonden van wel en drie van niet.
Vervolgens vroegen we ze of ze zelf rood hadden gegeven. “Ja”, zeiden er vijf met als argument dat er geen enkele intentie was om de bal te spelen. Van de anderen die vonden van niet waren er vier van mening dat het een voetballende overtreding was en de vijfde had als argument dat de UEFA hier liever geen penalty ziet. Dat laatste is ongeveer hetzelfde als dat Frans Timmermans liever geen kabinet Wilders ziet.
Dan de penalty zelf die uitstekend werd gestopt door de Spaanse keeper. Maar deze had niet beide voeten op de lijn op het moment spelen, een Kroatische speler liep te snel in en een Spaanse verdediger stond waarschijnlijk met zijn voet ook over de lijn, maar dat was niet op de beelden te bewijzen.
Over de keeper grote eensgezindheid: die maakte geen overtreding, want de voeten van de keeper moeten op, boven of achter de doellijn zijn op moment van het nemen van de strafschop en dat waren ze.
Het te vroeg inlopen werd terecht bestraft door de scheidsrechter met een indirecte vrije trap vond de grote meerderheid, twee vonden dat de Spaanse verdediger dezelfde overtreding had gemaakt en dat daarom de strafschop had moeten worden overgenomen. Een expert gaf aan dat de scheidsrechter indirect aangaf ter hoogte van de vijfmeter waardoor hij de indruk gaf dat er buitenspel was geconstateerd.
Een afwijkende mening was dat het terecht was afgekeurd met als argument dat je een penalty er maar direct in moet schieten. En die voegde eraan toe dat beter is om net als bij een penalty serie de andere spelers maar op de middenlijn plaats te laten nemen omdat er altijd gedoe is met wel of niet te vroeg inlopen. Eenvoudig te volgen toch? Zeker als we het vergelijken met de puntentelling in onze eigen EK poule.
Als Nederland met 1-0 van Polen wint en u hebt een 2-1 overwinning voor onze jongens voorspeld dan hebt u veel minder punten dan dat u 6-1 voor Polen zou hebben ingevuld. Logisch toch zou Cruijff gezegd hebben.