De gemiddelde Go Ahead-supporter heeft het dit seizoen niet gemakkelijk qua planning. Het seizoen werd al op zijn kop gezet door de ongelukkige periode waarin de WK werd gespeeld. Als gevolg daarvan moet de competitie in korte tijd worden afgewerkt waardoor er eigenlijk geen ruimte is voor inhaalwedstrijden.

Dit leidt tot bizarre situaties die onze supporter (we noemen hem Ron) afgelopen vrijdag aan den
lijve ondervond. Ron had het prima gepland: hij had zijn vrouw op een etentje getrakteerd met haar
vriendin en had oppas geregeld waardoor hij rustig met zijn vrienden naar de voetbal kon gaan. ’s Middags keek hij mistroostig naar buiten want het sneeuwde. Om 15.00 uur was hij ervan overtuigd dat de wedstrijd zou worden afgelast.

Het diner van zijn vrouw kon niet worden teruggedraaid maar de oppas werd direct afgezegd. Teleurgesteld ging Ron verder aan het werk totdat hij om 17.00 uur van een van zijn vrienden hoorde dat de wedstrijd toch door zou gaan. Eerst dacht hij dat dit een grapje was maar naarmate de tijd verstreek werd het hem duidelijk dat de wedstrijd wel degelijk zou doorgaan.

Nu had hij een probleem want de afgezegde oppas was niet meer beschikbaar en zijn ouders waren ook verhinderd. Als laatste redmiddel belde hij zijn schoonmoeder die gelukkig wel kon. Ron realiseerde zich dat schoonmoeders ook een voordeel kunnen hebben …

Al glibberend bereikte hij het stadion waar al snel werd omgeroepen dat de wedstrijd drie kwartier later zou beginnen. De voorpret was er niet minder om en er werd met spanning gewacht op het moment dat de scheidsrechter het veld zou goed- of afkeuren. De voetballers en de trainers wilden niet beginnen maar de supporters waren niet voor niets gekomen en wilden dat er wel gevoetbald werd. Uiteindelijk werd de enige juiste beslissing genomen: de wedstrijd werd afgelast.

De vriendengroep vond het te koud om te blijven en allen keerden huiswaarts. Voor Ron was het een dubbele strop: geen wedstrijd en ook nog eens overgeleverd aan een avondje op de bank met zijn schoonmoeder … Andere supporters waren met sjaals van Go Ahead Eagles in de kroegen van Deventer te vinden rond half 10, terwijl de wedstrijd om 8 uur zou beginnen. Dat kon maar twee dingen betekenen: Of de wedstrijd was afgelast, of de thuisploeg stond in de rust al met 0-5 achter.

Deze gebeurtenissen hebben veel weg van de wedstrijd Ajax-Liverpool in 1966 die bekend staat als de (ge)mist-wedstrijd. Niemand wou voetballen maar oud-scheidsrechter Leo Horn hanteerde de UEFA-normen die voorschrijven dat je vanaf de middellijn het doel moest kunnen zien. Hij was de enige die dat kon dus ging de wedstrijd door. Vele toeschouwers konden thuis vertellen dat het 5-1 was geworden maar ze hadden geen doelpunt gezien.

Voor Ron was het jammer dat Leo Horn vrijdag niet de consul was.