In normale competities winnen de topteams van de staartploegen. PSV kan wel achter komen in Volendam, maar de winnaar is al van tevoren bekend. In Duitsland verliest Leverkusen helemaal niet. In Turkije staan Galatasaray en Fenerbahçe al 30 punten voor op nummer drie+ tegen de staartclubs winnen ze met de ogen dicht. Bij onderlinge wedstrijden maken ze zich trouwens ook niet druk: Fenerbahçe heeft ruzie met de voetbalbond en stapte afgelopen weekend al na een minuut van het veld, iets wat Ajax zondag ook beter had kunnen doen.
Er is een competitie die hier sterk van afwijkt en dat is onze eigen Keukenkampioendivisie. Van de ploegen onderaan hebben Top Oss en Den Bosch nog normale uitslagen, want ze verliezen van iedere topploeg. Hoe anders is dat met de Jong Beloften teams van Ajax, PSV en Utrecht?
Ajax verliest zelfs met een versterkt elftal van FC Den Bosch, een ‘prestatie’ die de 6-0 blamage bij Feyenoord evenaart. Maar tegen de topteams (voor zover je daar in de KKD over kunt spreken) halen de beloften heel goede resultaten: de koplopers Willem II en Roda JC hebben samen al 17 verliespunten opgelopen tegen de Jonge belofteteams.
Jong Utrecht staat onderaan, maar speelde afgelopen maandag gelijk tegen Willem II en won al van FC Groningen en van Roda JC snoepte het dit seizoen zelfs vier punten af door ook nog eens een gelijkspel in de return. Vergelijk dat eens met Feyenoord en PSV dit jaar en Ajax in andere jaren; die laten tegen staartploegen vrijwel geen punt liggen.
Met ons Boerenverstand redeneren wij: “Hier klopt iets niet…” Het heeft er alle schijn van dat de Jonge Beloften tegen de topploegen met een sterker team spelen dan tegen de mindere ploegen. Zouden dan meer potentiële of van blessures terugkomende eerste elftalspelers getest worden?
Wie de resultaten bekijkt, ziet dat de beloften op de maandagavonden ook veel beter presteren dan op de vrijdag. Dit heeft alles weg van competitievervalsing, waarvoor wij van Boerenverstand een heel simpele oplossing hebben: de belofteteams kunnen niet promoveren of degraderen; dan maakt het ze ook niet uit of ze thuis of uit spelen.
Als we ze dan alleen uitwedstrijden laten spelen, heeft dat een gunstig effect: Groningen tegen Jong Ajax trekt 10.000 toeschouwers; in Amsterdam staan precies 348 mensen te kijken in een voor profvoetbal onwaardig decor. Compenseer de belofteteams financieel voor de reiskosten etc. en de KNVB kan de beloften dan weer normaal indelen. Als ze dan ook minder op de maandagavond spelen, dan wordt de competitie gelijk een stuk eerlijker.
Voor een volwaardige competitie hebben we de beloften hard nodig: als Vitesse en/of Volendam failliet gaat, hebben we nog meer belofteteams nodig om de competitie volwaardig te houden. In dat geval zou Jong Feyenoord wel een aanwinst zijn. In Amsterdam zullen ze daar heel blij mee zijn, want dan hebben ze weer eens een groter aandeel in de kans op de winst van een klassieker. Of zeggen we nu teveel…