De wedstrijd tegen Volendam heeft ons veel geleerd over de krachtverhoudingen binnen Ajax. Toen Tadic werd gewisseld nam hij moeiteloos het coachen van Alfred Schreuder over, hij liet echt zien wie de aanvoerder van de Amsterdammers is. Tadic trad daarmee moeiteloos in de voetsporen van Yilmaz van Fortuna die zich op dezelfde wijze gedraagt. Het is nu ook meteen duidelijk waarom Schreuder Tadic 1.426 minuten achter elkaar liet voetballen terwijl laatstgenoemde toch geen pepernoot raakte: in al die tijd leek het er in ieder geval op dat Schreuder de echte baas was.

Er is weinig fantasie voor nodig om te voorspellen dat de bij Lyon ontslagen Peter Bosz binnenkort bij Ajax de big boss wordt. Schreuder was dus niet de leider bij Ajax en dat overkomt ons mannen helaas vaker. Weliswaar zijn de beste vioolspelers mannen maar dat komt vooral omdat wij thuis vaak de tweede viool spelen. En de echt sterke persoonlijkheden in de geschiedenis waren vrouwen. Koningin Wilhelmina trok zich tijdens de Tweede Wereldoorlog helemaal niets aan van het kabinet en Margaret Thatcher had als Iron Lady niet eens een tweede vrouw laat staan man nodig. Dan zult U zeggen wij hadden als sterke man toch Napoleon maar die vond uiteindelijk toch zijn Waterloo. De Iron Man is er dus helaas niet. Wel is op Hawaï jaarlijks een wedstrijdje zo genoemd waar echter elkaar 4 kilometer moet worden gezwommen, 180 kilometer gefietst en wordt afgesloten met een marathon. Er is wel een superheld die zo heet, maar helaas betreft het fantasie, uiteraard bedacht door een man.

Schiphol met mannen aan het roer heeft helemaal geen leider en bij het schaken lijden wij mannen omdat de computer ons met gemak verslaat. Vrouwen hebben daar geen last van omdat die op een heel ander manier schaken. En vrouwen worden gemiddeld ook nog eens ruim drie jaar ouder dan mannen, dus wat is nu het sterke geslacht?

Zijn er dan helemaal geen zwakke vrouwen? Gelukkig voor ons mannen bestaat de D’66 die een Kamervoorzitter leverde waar niemand naar luistert en een minister van financiën heeft die denkt dat één keer één twee is. Menig man is al heel blij als hij als 4e man in het betaald voetbal mag debuteren. En het voetbalelftal van Kameroen heet dan wel de “Ontembare Leeuwen” maar ook bij de leeuwen zijn het de leeuwinnen die de lakens uitdelen.

Hebben wij in Nederland dan helemaal geen sterke (tweede) man? Jazeker wel want dat is koningin Maxima, maar helaas…..ook zij is een vrouw.