Grote ster van weleer Cristiano Ronaldo was weer eens boos nadat hij tegen Zwitserland gepasseerd was vanwege zijn gedrag. Met zijn vervanger Ramos in de hoofdrol rolden de Portugezen de Zwitsers op met 6-1 waarbij Ramos driemaal scoorde! Groot feest na afloop maar zonder Ronaldo die wel snel naar Saoedi Arabië zal gaan waar hij 200 miljoen gaat verdienen. En dat is belachelijk veel: ter vergelijking met dat geld kunnen onze Eagles de gehele selectie 50 jaar lang betalen. Zowel als voetballer maar ook als mens staat Ronaldo schaakmat.

Voor de wedstrijd tegen Argentinië hadden wij dubbele gevoelens: enerzijds weinig vertrouwen gelet op het niveau van het spel maar anderzijds veel hoop doordat er zoveel verassende uitslagen zijn op dit WK. Het veranderde van een saaie schaakwedstrijd in een fel stierengevecht. De Spaanse scheidsrechter Mateu Lahoz was de grote aanstichter hiervan: hij was de controle niet kwijt maar heeft die eigenlijk nooit gehad. Hij deelde 15 gele kaarten uit en dat hadden er zeker 16 moeten zijn, maar ja voor Messi gelden andere regels … Op het wedstrijdformulier staan (als het groot genoeg is) zelfs 17 gele kaarten want Dumfries kreeg na afloop twee keer geel … De spelregelkenners zijn nu nog in conclaaf of het dan ook een rode kaart is, want bij een penaltyserie tellen de eerder gegeven gele kaarten niet mee. Na een gele kaart in de reguliere speeltijd en een gele kaart tijdens de penaltyserie volgt namelijk geen rode kaart. Tenzij beide kaarten gegeven zijn tijdens de penaltyserie.

De FIFA zal wel heel tevreden zijn met deze scheidsrechter want die houdt niet van rode kaarten en de Fifa wil niet zien dat een sterspeler ontbreekt in een belangrijke wedstrijd. Dit zal dan ook wel vooraf de instructies zijn geweest richting de scheidsrechters. En daarom zal in het rapport van de scheidsrechter onder pluspunten wel staan dat hij de kaarten tactisch uitdeelde waardoor hij geen rood hoefde te geven.

Noppert keepte goed op dit WK en blonk vooral uit in zijn interviews, dat waren niet de standaard uit het hoofd geleerde teksten. Zijn woorden na afloop van de wedstrijd richting Van Gaal waren heel bijzonder. We hebben dan ook een advies voor de nieuwe bondscoach Ronald Koeman: Luister goed als er in Deventer gezongen wordt dat een bepaalde speler in Oranje moet komen. ‘Noppert in Oranje’ was vorig seizoen meerdere malen te horen in de Adelaarshorst.

Voor ons Nederlanders zijn de positieve uitkomsten van de penaltyserie dat een eventuele burgeroorlog is voorkomen want een finale Marokko-Nederland is nu gelukkig niet meer mogelijk. Minister van Justitie Yesilgoz zal vermoedelijk blij zijn geweest met de uitschakeling, net als Danny Makkelie want die maakt nu nog alle kans op een hele mooie wedstrijd, al zal de FIFA hem wel geen wedstijd met Argentinië toewijzen. Allen schaken op meerdere borden …

Keeper Livacovic van de Kroaten heeft er heel veel onmogelijke ballen uitgehouden. Niks was hem teveel ook stopte hij penalty’s alsof dat de gewoonste zaak van de wereld is. Voor ons is hij nu al om in schaaktermen te spreken de koningin van dit WK en voor hem zal de loper worden uitgelegd door de topclubs.

Met frisse tegenzin nog iets over onze poule. Bij de mannen is Erik Borst van de Rabobank veruit de beste. Maar als u denkt dat hij dan bovenaan staat dan heeft u het helemaal mis: hij staat vierde want de dames halen veel te veel punten. Priscilla, Suzanne en nu ook Evelien scoren echt goed, zij zullen waarschijnlijk gaan uitvechten wie de Koning van onze prijsvraag wordt. En dan te bedenken dat er zes keer zoveel mannen mee doen, heel, heel pijnlijk.

Een vraag was hoeveel rode kaarten er op dit toernooi zullen worden uitgedeeld. Dat waren er tot gisteren maar twee. Maar omdat de koploopsters alle drie maar heel weinig rode kaarten hebben voorspeld en Erik zes, tellen we Dumfries ook mee, we staan nu dus op drie. En als het zo uitkomt ook de niet gegeven rode kaart voor Messi, maar daarvoor wachten we nog even de wedstrijd van Marokko af. U ziet wij leren snel en denken net als een schaker ver vooruit en bepalen net als scheidsrechter Mateu Lahoz onze eigen regels.