Mbappé van Paris Saint Germain kan in Saoedi-Arabië bij Al-Hilal een jaarsalaris verdienen
van 700 miljoen euro. Het is er (gelukkig) nog niet van gekomen want zo’n salaris slaat maatschappelijk helemaal nergens op en het geeft ook een goede kijk op de zeer bedenkelijke manier waarop in dit
soort landen gedacht wordt.

De Saoedische club biedt met dit bod een maandsalaris van 58 miljoen euro, een weeksalaris van 13,5 miljoen euro en het dagsalaris zou bijna 2 miljoen euro bedragen. Per uur is dat 80.000 euro, per minuut 1.335 euro en per seconde 22 euro. Als ergens de term slapend rijk worden van toepassing is dan is het hier wel.

De voorzitter van Paris Saint Germain komt uit Qatar en die weet ook wat zakendoen is. Het contract van Mbappé loopt namelijk volgend jaar af en dan dreigt hij gratis de deur uit te lopen en dat zint de voorzitter uiteraard niet. Die zegt nu gewoon ‘wegwezen of niet voetballen’ en dan moet die arme Mbappé wel (gouden) eieren voor zijn geld kiezen en vertrekken en daardoor wordt de clubkas van de Parijzenaren nog met 300 miljoen gespekt.

Maar sociaal gezien is dit volstrekt verwerpelijk. Dat een voetballer die 700 miljoen euro gaat verdienen gegijzeld wordt is tot daar aan toe: wie met de grote jongens wil spelen moet dit maar accepteren. Veel erger is het dat in een land als Kenia een kind voor 100 euro per jaar naar school kan, in dat bedrag zit inbegrepen het schoolgeld en de schoolboeken. Als de school net als bij ons zes jaar duurt dan is dat dus 600 euro en dat kunnen we herleiden tot ruim een miljoen kinderen in derdewereldlanden die naar school kunnen voor het beoogde jaarsalaris van een voetballer. Kennelijk tellen alleen de hobby’s van de sjeiks en hebben die van humane hulp nog nooit gehoord.

Op deze manier kopen de Saoedi en andere landen in het Midden-Oosten voetbalmacht. We zagen dat al in Qatar dat alleen maar om het geld het WK mocht organiseren in een periode waarin de competities in volle gang waren en waar bij de bouw van de stadions de mensenrechten op een gruwelijke manier werden geschonden.

Hoe moet dit verder? Met zoveel geld is vrijwel alles te koop en ook de arbitrage moet heel sterk in de schoenen staan om de ongetwijfeld komende verleidelijke financiële aanbiedingen te weerstaan. De vredesconferentie (of wat er ook voor door mocht gaan) over Oekraïne was ook al in Saoedi-Arabië, het is duidelijk dat de nieuwe machthebbers in het Midden-Oosten zitten en dat is een hele trieste ontwikkeling. Het zou beter zijn dat in plaats van de vrouwen de sjeiks een boerka gaan dragen want hun
gedrag kan het daglicht absoluut niet verdragen.

PS: mocht u het gedrag van de sjeiks willen compenseren: https://kisiwa.nl (voor kinderen in Kenia).