In Volendam is het chaos troef nu geldschieter Jan Smit nog wel de hoogste toon heeft, maar niet meer het hoogste woord. Na zijn opstappen is ook de gehele technische staf opgestapt en het bestuur is ontslagen. De Raad van Commissarissen is ten einde raad en voorzitter Jaap Veerman heeft nu wel iedereen van de boot gegooid, maar staat nu alleen aan het roer.

Veerman (niet die andere van “Sailing home”) had nog net de helderheid van geest om ons te vragen wat te doen. Wij dachten onmiddellijk aan de situatie in Den Haag waar na de verkiezingsuitslag ook geen samenwerking mogelijk is. Wij stellen daarom voor dat ze in Den Haag tot begin volgend jaar met reces gaan en met de beoogde regering gaan oefenen in Volendam. Als ze het daar tot 1 januari volhouden, dan is het een peulenschil om het land vier jaar te regeren.

“Hoe stellen we ons dat voor?” zult u zich afvragen. De PVV is met Wilders (of is dat inmiddels Milders?) de grootste partij geworden, maar moet hij dan ook premier of voorzitter worden? Dat lijkt ons, feitelijk gelet op de kleurrijke samenstelling van de selectie geen goed idee. Geert wordt daarom penningmeester. Dan kan hij veel meer uitgeven dan dat er is en Volendam heeft al een megatekort, dus hier kan hij laten zien wat hij in de kluis heeft.

Dan zal hij Pieter Omtzigt, die gediplomeerd scheidsrechter is, laten fluiten dat is veel goedkoper dan dat Bas Nijhuis komt. Bovendien: verliezen doet Volendam toch. Yeṣilgöz van de VVD wordt voorzitter: zij verandert zo vaak van standpunt dat ze uitstekend in Volendam past. Ze noemen haar in Volendam ook wel: de verkeerde haring in de tent…

Voor Caroline moeten we ook een baantje vinden, niet dat ze haar nodig hebben maar ze kunnen niet zonder haar zetels in de eerste Kamer. De functie van terreinknecht spreekt haar kiezers vast aan.

Voor het goede fatsoen moeten ze ook PVDA/GL en D’66 vragen. Wij weten wel een baantje voor Timmermans, Klaver en Jetten: zet ze in Zeist neer als VAR en zorg ervoor dat de verbinding permanent verbroken wordt. Als het zo lukt om Volendam op de been te houden, dan is de formatie al bij voorbaat geslaagd.