Na de met 3-0 verloren competitiewedstrijd tegen PSV brak bij Ajax de paniek uit en werd er koortsachtig gezocht naar de oorzaken van het belabberde spel. Een conditietest wees uit dat de
gemiddelde Ajax-speler maar een conditie had voor 60 minuten voetbal. De paniek was groot en uiteindelijk kwam de technische staf uit bij Femke Halsema, de burgermeester van Amsterdam. Zij had een simpele oplossing: als je maar conditie hebt voor 60 minuten en je moet 90 minuten voetballen dan moet je 30 minuten kletsen en dat kan ik jullie als de beste leren. Dat klonk de technische staf als muziek in de oren en er werd een plan van aanpak opgesteld waarbij iedere speler een opdracht kreeg.

Halsema gaf nog als tip mee om de scheidsrechter aan te spreken op zijn milieugedrag: hij zou in zijn
eentje met de auto komen naar het stadion terwijl de Ajacieden het goede voordeel gaven dat ze
met zijn allen met de bus zouden komen. Davy Klaassen kreeg de taak om de scheidsrechter hier continu op aan te spreken en nadat Halsema een uur nodig had om hem uit te leggen wat het woord milieu betekent was hij er klaar voor. Toen bleef alleen nog de vraag hoeveel milieuvriendelijker het is als 30 mensen met een bus rijden die vijf keer zoveel brandstof gebruikt als dat één iemand met de auto rijdt. Daar kwam ook Femke als echte Groen Linkser niet uit en dus werd klimaatkenner bij uitstek Johan Vollenbroek
geraadpleegd die uiteraard onmiddellijk wist te vertellen dat dit 150 keer beter voor het milieu was.

Dusan Tadic kreeg de opdracht de scheidsrechter alleen in het Servisch aan te spreken zodat zijn eeuwige gezeur nog meer tijd zou vergen en alle wisselspelers werd geleerd om vlak voor het rust- en eindsignaal bij de vierde man te gaan zeuren dat er niet meer dan drie minuten extra speeltijd mocht worden bijgeteld. Er werd nog overwogen om jacht te maken op de gelukspet van Ruud van Nistelrooij maar omdat dat extra energie zou kosten werd daarvan afgezien.

Alle verdedigers werd bijgebracht dat zich alleen maar op Luuk de Jong moesten richten omdat dat de enige PSV’er is die qua protesteren zich kan meten met de Ajacieden. Als deze taak goed uitgevoerd zou worden dan zou er ook daardoor weer minimaal drie minuten per helft verloren gaan of vanuit Ajax
oogpunt gewonnen worden. Op dinsdag- en donderdagochtend werd met de voltallige selectie een bezoek gebracht aan een kleuterschool waar de spelers werd bijgebracht hoe ze zich als kleuters moesten gedragen, iets waar iedereen heel fanatiek aan meedeed.

Enkele andere spelers kregen de opdracht om voor vuurwerk buiten het stadion te zorgen zodat de
wedstrijd regelmatig onderbroken zou worden maar helaas besteedden ze dat aan de verkeerden uit: talloze explosies in Rotterdam in de afgelopen week waren hiervan het gevolg. Heitinga wou nog op penalty’s gaan oefenen maar Maikel Reiziger kon hem overtuigen dat dit zinloos was: met een conditie van maar 60 minuten halen we nooit de stafschoppen was zijn argument en daar kon John niet tegenop.

Het resultaat van dit alles hebben we gezien: PSV verdiende het absoluut niet om de beker te winnen maar Ajax verloor volkomen terecht.